Week 16 Luis – verbranding – droogte

Verdamping

Deze week bij bijna alle telers die ik bezocht heb was het substraat droog of te droog. EC die oploopt, planten die al wat te donker staan.
Bij dit weer met veel zon, en zeker veel wind is de verdamping behoorlijk hoger dan normaal. Goed om de komende dagen even intensief te controleren.

Bladverbranding

Bij veel telers in kassen en tunnels wat verbranding in het blad. Zoals hieronder te zien is.

In bijna alle gevallen terug te herleiden tot: zonnig weer, een warme kas, waarbij op het warme blad een koude condensdruppel valt. Vervolgens verbrand het blad min of meer. In Oost Europa is dat regelmatig te zien als het in het vroege voorjaar lekker zonnig is. Dus geen reden om zorgen over te maken.

Bladluizen / Aphidoletes.

Met dit mooie weer zijn bij sommige teelten al op tijd luizen te zien. Bij een aantal telers zijn predatoren uitgezet. De Aphidoletes is daar 1 van. Deze legt eitjes bij bladluizen. Daaruit komen kleine larfjes, die de luizen opeten.

Voordeel van deze Aphidoletes is, dat ze niet door spinnen worden opgegeten. Als er niet meer gespoten wordt, kan de hoeveelheid spinnetjes in de aardbeien flink toenemen. Aphidius soorten worden dan soms voor het grootste deel weggevangen.

Hieronder een aantal foto’s van Aphidoletes:
– eitjes in allerlei groottes (rood/oranje kleur tussen de haren in)
– larve met een leeggezogen bladluis
– larven die net begint te zuigen aan een bladluis

JPEG_20220422_095959_967459747290114389

Afbeelding 2 van 8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *