Bladluis

Bladluizen zijn meestal goed bekend. Ze zijn lastig, niet leuk. Maar het echte economische schadeniveau ligt vrij hoog. Wij bestrijden de luizen vaak ver voordat we in de buurt komen van de schadedrempel. Het grootste probleem van luis is de routdauw die ze veroorzaken. Luizen hebben voor hun ontwikkeling eiwitten nodig, maar krijgen daarbij heel veel suikers binnen. Deze suikers laten ze vallen, waardoor het blad onder de luizen plakkerig wordt en op den duur schimmelt.

Voor de biologische bestrijding zijn een paar tips
– welke luizen hebben we – meestal wordt dat niet bekeken, en gebruiken we een mix van predatoren: bv de Aphidius Colemani en de Aphidius Ervi, of een mix van nog meer aphidius soorten, specifiek voor de aardbeienteelt. Dat is het gemakkelijkste.
– Begin op tijd. Het is beter wat aphidius te verliezen aan te lage temperaturen in het voorjaar, of wat te weinig luizen, als opbrengst te verliezen aan veel te veel bladluizen.
– Gebruik zeker bij wat meer luizen al vroeg meerdere soorten. Bij populaties kan de Aphidoletes veel goed werk verrichten.
– Zorg voor bloemenzones om het perceel om zo natuurlijke vijanden zoveel mogelijk te stimuleren.