Weer – na zon komt regen?

Het weer dat we dit jaar hebben is niet gemakkelijk. Vooral veel regen met effecten op schimmelziektes.

Toch is het niet alleen klagen door het weer. Een van de voordelen van neerslag is een hogere RV. Daarvan profiteren een heel aantal predatoren, die anders tijdens warm zomer weer soms deels uitstierven, zoals de cucumeris (tegen trips), californicus (tegen spint), aphidoletes (tegen luis).

Komende dagen wordt warm weer verwacht, met daarna weer een omslag naar regenachtig weer.

vooral deze omslag heeft effect op de kwaliteit van aardbeien. Bij het warme weer worden de wortels door de hogere temperatuur in het substraat flink actief. Als het dan plotseling nat wordt, kunnen de planten niet veel meer verdampen, de RV is immers omhoog gegaan. De wortels “pompen” wel door, waardoor een hogere worteldruk ontstaat in de plant, die bij planten met rijpe vruchten er aan lijdt tot zachte vruchten.

Een van de beste methodes om dit te voorkomen, is om als we dit aan zien komen eerder te stoppen met water geven, zodat het substraat niet erg vochtig meer is, en de wortels minder tot geen druk opbouwen in de aardbeien / vruchten.

voorbeeld: stel dat er zaterdagavond regen komt, na een warme dag (onweer). Hou dan afhankelijk van de zon op zaterdagmiddag, rond 15.00 op met water geven. Het substraat wordt dan wat droger (niet te droog..) en de wortels bouwen minder druk op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *