Predatoren Omgeving Klimaat – een wonderlijk evenwicht

De Hele relatie tussen planten, insecten en klimaat is interessant en tegelijk complet. De zelfde teeltwijzen, de zelfde kassen, de zelfde rassen en toch een totaal verschillende ontwikkeling en balans in de plant.
Afgelopen week: 2 tunnelkassen van 1 teler: 1 tunnelkas met gras tussen de rijen, de andere met worteldoek tussen de rijen.

Niet alleen de aardbeiplanten zijn totaal verschillend, maar ook de predatoren, en de ontwikkeling daarvan. Met de worteldoek over de grond, of het veelgebruikte witte folie in kassen is het niet altijd gemakkelijk om predatoren in gewassen te houden. Met gras tussen de rijen, of op de grond zie ik vaak al natuurlijke predatoren ontwikkelen.

Klimaat – Predatoren
Mijn ervaring is, dat onder vochtiger omstandigheden buiten en in kassen de predatoren zich beter ontwikkelen en blijven. Klimaten die wat vochtiger zijn en waar de temperatuur en RV niet als een jojo op en neer gaat, zijn veel beter voor predatoren.

Predatoren – Predatoren
Een andere interessant thema is predatoren die predatoren eten. Je zet dus roofmijten van verschillende soorten uit en ze eten vervolgens elkaar of elkaars eieren op. Recente studie van WUR Wageneningen liet zien dat dit regelmatig voorkomt. Niet alleen de Orius die bijvoorbeeld eitjes eet van de Aphidoletes. Maar ook Orius die luizen eet. En verschillende roofmijten die elkaar te lijf gaan.
Ik zie ook regematig in kassen waar niet gespoten wordt, dat er veel spinnen voorkomen. Spinnen die goed zijn voor wat predatie van gevleugelde bladluizen. Maar jammer genoeg ook voor sommige Aphidius soorten.
In het volgende artikel is hier meer over te lezen: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s10526-012-9462-2.pdf

Klimaat voor aardbeien
Net zoals voor heel veel planten, is het klimaat voor aardbeien ook belangrijk. Vooral stabiliteit van het klimaat. Zo gauw de fluctuaties van het klimaat te groot worden (Hoge – Lage temperatuur / Hoge – Lage RV), ontwikkelen planten zich minder goed en ontstaan er gemakkelijk problemen met bijvoorbeeld Meeldauw.
In West Europa hebben we geprobeerd om dit probleem op te lossen met hogedruk verneveling. Maar jammer genoeg bereikten we daarmee het tegenovergestelde: meer problemen met meeldauw.
In Kassen met stellingen en gras daaronder, zien we dat de binnen temperatuur tot 7oC lager kan zijn als de buiten temperatuur. In kassen met zwart worteldoek, zijn de temperaturen al gauw 3-5 oC hoger als buiten. Een enorm verschil.

Omgeving / schuilplaatsen / voedsel
In het geval van buitenstellingen, kunnen bloemenstroken de natuurlijke orius, aphidius, zweefvliegen en gaasvliegen enorm stimuleren. Grote aantallen natuurlijke vijanden vestigen zich daar en zijn in het voorjaar weer op tijd te zien.
Een aantal telers in Nederland heeft niet productieve stroken langs de stellingen ingezaaid met voor predatoren aantrekkelijke bloemen mengsels.
Daarin heb ik schitterende balansen gezien van orius – trips, luizen – gaasvlieg + zweefvlieg.

Samenvatting
De teelt van aardbeien met het gebruik van predatoren, is meer als alleen wat predatoren uitzetten. Mogelijke schuilplaatsen, klimaat en de interactie tussen predatoren zijn allemaal enorm belangrijk. Probeer te denken over zoveel mogelijk relaties tussen de aardbeien – predatoren – klimaat – omgeving etc. en gebruik ze bij het optimaliseren van de IPM strategie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *