Dit voorjaar hebben we ongekend veel zon. Een teler die ik vandaag bezocht had de totale straling van maart opgeteld: ongeveer 33.000 Joule, terwijl er vorig jaar (2024) ongeveer 20.000 Joules opgeteld waren.
Dat zien we terug in veel gewassen.

Zoals boven op de foto te zien is: erg sterke bloemtrossen, hele dikke bloemstelen en mooi blad.
En dan komen we terug bij J/GDH(8) zoals in het artikel hiervoor. De laatste tijd hebben we enorm veel J/GDH(8). Waardes die al gauw richting de 10-12 gaan. Normaal streven we naar waardes van ongeveer 4-8 J/GDH(8), afhankelijk van plantbelasting.
Deze groffe trossen en bladstelen bevestigen het systeem van J/GDH(8): hoge waardes laten zien, dat de plant veel energie heeft cq over heeft. En dat is nu net wat we willen weten: is de temperatuur te hoog of te laag voor de straling die we hebben? Ofwel, moeten we meer stoken, of minder stoken, of als er belichting geinstalleerd is, moeten we meer of minder belichten.
Als de J/GDH(8) te laag worden, heeft de plant minder energie over, daardoor ielere bladstelen, kleinere trossen, kleinere aardbeien.
Is de J/GDH(8) hoger, dan heeft de plant meer energie over, waardoor er dikkere blad en bloemstelen ontwikkelen, grotere trossen en dikkere aardbeien groeien. Of tijdens de pluk, de smaak van de aardbeien beter wordt.
Ergo, met de term J/GDH(8) hebben we een methode om energie in de aardbeien beter te begrijpen.