De laatste tijd groeien de koude teelten zonder bedekking niet erg veel. Deze week heb ik weer redelijk wat gewassen gezien. Maar het lijkt er op, dat er in 14 dagen niet veel blad bij gekomen is. Gelukkig ziet dat er met de wortels nog wel eens anders uit.
Meeldauw
Dit afwisselende weer heeft jammer genoeg wel effect op de groei van de meeldauw. In kassen, tunnels en onder andere afdekking neemt de druk langzaam toe. Af en toe is al wat wit schimmelpluis te zien.
Het is goed om daar flink aandacht voor te houden. Bij meeldauw is zeker de eerste klap een daalder waard. Op tijd er bij zijn scheelt heel veel.
Hou daarbij de temperatuur – RV en de watergiften goed in de gaten. Schommelingen in vocht in de plant zijn de belangrijkste redenen voor meeldauw.
Voeding
Dit koude weer heeft ook effect op de watergiften. Doordat er weinig verdamping is, nemen de aardbeiplanten ook weinig water op. Tegelijk is er naar verhouding best wel veel voeding nodig. Daardoor zie ik bij heel veel telers dat de EC van het substraat vrij laag tot soms laag is. Alleen in het geval waar een teler de afgelopen 14 dagen EC 2,7 gegeven had, bleef deze vrij goed op peil.
Een lage EC heeft gevolgen voor de groei van de plant. En zeker voor de groei als het weer mooier weer wordt.
Zelf hou ik van een wat hogere EC: som EC 4,0 (druppel + drain). De planten houden wat meer kleur en lijken zich ook beter te ontwikkelen.