Integrált termesztés

A ragadozó atka használata nem csak ennek vásárlás is alkalmazása. Tovább a következő is nagyon fontos:

  1. Ragadozó atka kímélő vegyszerek alkalmazása
  2. Egy jó klíma és feltételek biztosítani nekik. 

1-Kímélő vegyszerek.Ragadozó atkák meg lehet venni, de a természetben is elég sok ilyent lehet találni. Egy jó példa egy állványos termelő ahol füvet lett vetve az állványok alá. Ő kímélő vegyszereket használta a szamóca termesztésben. Bejött egy kevés takácsatka, de már annyi természetes ragadozó atkák lehetett találni az állományban, hogy nem kellet permetezni a takácsatkák ellen. A legfontosabb ragadozók kereskedelmi cégek:     Koppert (Szentes Bio kft : http://www.szentesbio.hu/ tel +36 20 547 2626 vagy Floratom: +36 30 9256562)    Biobest (Arpad biokontroll: http://www.arpadbiokontroll.hu/ )    Syngenta Bioline Syngenta Bioline A növényvédő szereknek a hatást a különböző honlapokon lehet látni (KoppertBiobest) A gombaölőszerek általános nem nagyon ártalmas a ragadozó atkáknak. A kártevők elleni növényvédő szerek normálisan nagyon ártalmas a ragadozó atkáknak. Különleges a pyrethroidok hatását a ragadozókra nagyon hosszú (6 hétnél több is lehet). Kimélő vegyszerek a szamóca termesztésben: Nissorun (takácsatka ellen) Bactospeine (hernyók ellen) Dipel (hernyók ellen) Floramite (takácsatkák ellen)
Sajnos nem engedélyezet: Runner (hernyók ellen)Calypso csepegtetés (levéltetvek ellen)
2-Jó klíma és feltételek biztosítani Általános a ragadozóknak egy kicsivel párásabb klímára van szükség mint a kártevők. Sőt a takácsatka és a tripsz jobban fejlődik egy nagyon száraz forró klímában. A ragadozóknál pontosan ellentétesen: ha egy kicsivel párásabb, sokkal jobban fejlődnek. Azért van egy pár módszer amivel asztat lehet nekik biztosítani:

  • Bakhátok között szalmázni
  • Csepszalag (esetleg régi már egy év használt) a bakhátok között mivel neha meg lehet nedvesiteni a talajt
  • A sátrak körül füvet bevetni
  • A parcellák körül kék búzavirág vagy egy virágkeverék amelyik ezeket tartalmaz bevetni. Akkor is fontos hogy itt is lehet táp-oldatozni – öntözni. Erre is a használt cseppszalagokat lehet használni. 
Zsengőlégy: egy nagy tetűirtó.

A kék búzavirágban a ragadozó poloskák (tripsz ellen pld) nagyon szeretnek lenni – szaporítani. Ezek közbe is ha jó fejlődnek tudnak egy kis külön zóna és klíma csinálni a sátrak körül. A fű ad egy külön klíma direkt a sátrak körül. Az a ragadozó atkáknak jó, a takácsatkák pedig nem nagyon szeretnek a párásabb levegőt. (Lajtamag; primag)
Tipp: Normálisan a szalmában elég sok ragadozó atkák szoktak lenni. Már azért is érdemes valamennyi szalma sorok között rakni. Főleg ha egy kicsivel átázott a szalma több ragadozók lehet találni.

Ilyen állományban az órius (egy tripsz ragadozó) nagyon jó tud szaporodni.